Login Leden

Wie is online

We hebben 20 gasten en geen leden online

Statistieken

Artikelen bekeken hits
756920
Follow us on Twitter

DE HOUDING

Als je rechtshandig bent, zet dan je rechterbeen voor (of je linkerbeen als je linkshandig bent). Zorg dat je stabiel (stevig en zo stil mogelijk) staat en kies een houding waarbij je je zelf het prettigst voelt (rechtop of eventueel iets voorover).
Zoek ook voor jezelf de beste manier om je pijlen vast te houden; dat is iets wat voor iedereen anders is. Ga bij voorkeur recht voor het dartbord staan. Let erop dat je niet met je voeten op of over de oche gaat staan.
Concentreer je op het getal dat je wilt gooien. Maak een vloeiende beweging (vanuit je onderarm en je schouder) als je je darts gooit.

SCORE / REKENEN

Haal in principe zelf je darts uit het bord.Als de schrijver nog niet klaar is met het tellen van je score, laat dan je pijlen in het bord zitten tot de schrijver klaar is en de juiste score heeft opgeschreven.
Dat kan soms de oorzaak zijn van vertraging in een partij, maar in principe moet elke darter ook kunnen schrijven, dus geef iemand ook de kans om het te leren en help iemand daarbij.
Train jezelf in "hoofdrekenen". Bepaal voor jezelf de handigste manier om een bepaalde score uit te gooien of te verlagen naar een finish die je zelf graag gooit.
Als je weet wat je wilt gooien en als je weet wat je moet doen als je zou missen, heb je al de helft van je wedstrijd verdiend.
Een manier om jezelf hierin te “trainen” is het kijken naar partijen van anderen, ook op tv. Een tweede manier, eigenlijk de meest effectieve manier, is het schrijven van partijen.
Je leert dan sneller rekenen en je kunt van anderen leren (“afkijken”) hoe ze bepaalde finishes gooien.
Soms zie je dan uitgooien waar je zelf nog niet aan gedacht had, die je dan zelf ook kunt toepassen. Ook leer je door het schrijven van partijen de opbouw van verschillende spelvormen, en dat kan je zeker van pas komen als je tactics gaat spelen, een spel dat hoofdzakelijk om tactiek draait.
Tip: probeer dubbel 16 voor het einde over te houden, dat is het meest logische en het makkelijkst. Waarneer je deze mist en je gooit single 16, dan hou je nog altijd een dubbel (8) over. Met andere woorden, je hoeft niet eerst een ander getal te gooien om te corrigeren naar een dubbel. Bijvoorbeeld als je 22 over hebt; als je single 11 gooit, moet je gaan corrigeren om een dubbel over te houden.
Dit geldt voor alle oneven getallen eigenlijk. Als je op een oneven getal uitkomt, kun je meestal “onderin” gooien om op een goede dubbel uit te komen. Onderin zitten vier oneven vlakken naast elkaar (7-19-3-17), waarmee je dus vrij eenvoudig kunt corrigeren om op een dubbel uit te komen.

DE KLEDING

Kies kleding die gemakkelijk/prettig zit. De meeste spelers dragen poloshirts of speciale dartblousen (meestal van soepel vallende stof). Draag ook makkelijk zittende schoenen, waarin je zeker geen last van je voeten krijgt; een toernooi kan soms erg lang duren! Op officiële (inter)nationale toernooien zijn spijkerbroeken niet toegestaan.
Men speelt daar in een nette broek (rok) in een gedekte kleur, en altijd in een shirt met een kraag (dartblouse, poloshirt). Soms wordt op grote toernooien wel een oogje dicht gedaan als het om deze kledingvoorschriften gaat, maar er wordt streng op gelet als men op het podium zou komen te spelen of op een baan waar tv-opnamen worden gemaakt.

HET MATERIAAL

Let erop dat de darts scherpe punten hebben. Stompe darts kunnen het verlies van een partij betekenen. Pijlen die uit het bord vallen tellen uiteraard niet mee. Het geldt trouwens voor al je materiaal: zorg ervoor dat het in goede staat is (de punten van je darts, de shafts, de flights). Slecht materiaal kan je een partij kosten. Probeer reservespullen bij je te hebben, zodat je kapotte flights en shafts direct kunt vervangen.

Zoeken

Kalender

Oktober 2021
Z M D W D V Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Datum en Tijd


Instellen als Startpagina
Toevoegen aan Favorieten

Graphics by Gimp

Download Acrobat reader