Login Leden

Wie is online

We hebben 50 gasten en geen leden online

Statistieken

Artikelen bekeken hits
756925
Follow us on Twitter

Artikelindex

DE GESCHIEDENIS
Het is niet mogelijk om de geschiedenis van het dartsspel te beschrijven. Het is namelijk niet bekend waardoor en wanneer en hoe het darten is ontstaan. Er staat nergens iets over beschreven.
Het verhaal gaat dat heel vroeger de jagers (in de riddertijd), in de winter als het te koud was om te jagen, binnen gingen oefenen met hun speren om hun vaardigheid in het jagen op peil te houden. Alleen was het binnen wel erg lastig om met lange speren te gooien, dus daarom werd de lengte van de speer aangepast. Men denkt dat zo de eerste dartspijlen zijn ontstaan.
Wat wel bekend is, is dat in Engeland koning Henry de 8e darts speelde. Rond 1530 kreeg hij van zijn vrouw een set darts (pijlen) die waren versierd met diamantjes.
Begin 1900 werd darts eigenlijk alleen maar in Engeland gespeeld en dan vooral in het café (pub). Na de tweede wereldoorlog zorgde de Engelsen er voor dat het darten ook in andere landen in europa kwam. Het darten werd in die landen nooit zo populair als in Engeland. Dat kwam pas later.
In 1973 werd darten voor het eerst op tv uitgezonden in Engeland. In 1978 was het eerste wereldkampioenschap darten. In Nederland is het spelletje pas eind jaren 90 bekend geworden, door de bekendste Nederlandse darter Raymond van Barneveld. Die maakte de dartsgekte in Nederland los. Steeds meer mensen gingen darten en de tv ging steeds meer wedstrijden uitzenden.WAAROM STAAN DE NUMMERS OP EEN DARTBORD ZO DOOR ELKAAR

Dit is waarschijnlijk de meest gestelde vraag over de oorsprong van de hedendaagse dartborden. Wie was de persoon met die kronkel in de hersenen die de structuur bedacht in de segmenten van het dartbord op de ons allen bekende frustrerende manier?
De man die gezien wordt als de “uitvinder” van de nummervolgorde van het moderne standaard dartbord is BRIAN GAMLIN. De 44 jarige Gamlin was een timmerman uit Bury, uit het Engelse graafschap Lancashire, en bedacht de dol makende volgorde in 1896. Voordat hij op zijn idee patent kon vast leggen overleed hij naar verluid in 1903.
In die tijd fabriceerden veel arbeiders, vooral de timmerlieden, dartborden uit iepen- of populierenhout als kleine bijverdienste. Deze huiselijke arbeidersindustrie kwam later vooral voor in Noord Engeland, de Midlands en het Zuid-Oosten toen darts in deze gebieden in populariteit toenam. De dartborden werden thuis gemaakt en weer doorverkocht aan de lokale pubs ter aanvulling van het karige gezinsinkomen. Hoewel, deze verdiensten vonden vaker niet, dan wel de weg naar de huishoudknip, het kwam zelfs vaak al helemaal niet meer uit de pub waar het verdiend werd. Dartborden werden voor drink-krediet in dezelfde pub verhandeld.
Zoeken

Kalender

Oktober 2021
Z M D W D V Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Datum en Tijd


Instellen als Startpagina
Toevoegen aan Favorieten

Graphics by Gimp

Download Acrobat reader